Elflugan föddes på ett café i Nacka för över 20 år sedan.

I dag, snart 25 år senare, har Marie Lundgren-Carlgrens och Kina Strandbergs Elflugan blivit en klassiker i mångas hem – inte bara i juletid.

Elflugan är resultatet av formgivarna Marie Lundgren Carlgrens och Kina Strandbergs önskan att skapa en modernare variant av den traditionella elljusstaken. Deras första skiss kom till 1993 på en servett på ett café i Nacka och upptända av sin idé for de till närmaste trävaruhandel och köpte rundstav, pinnar, svart sprayfärg, lera och massor av små glödlampor. Och så började de bygga den allra första prototypen. Från detta tillfälle och fram till dagens försäljningsframgångar har vägen varit både lång och kantad av svårigheter.

elflugan-marie
Marie Lundgren-Carlgren

Marie Lundgren-Carlgren kommer ursprungligen från Jönköping och var grafisk formgivare när samarbetet inleddes, Kina Strandberg är från Hudiksvall och arbetade som ekonom i reklambranschen. Båda var intresserade av inredning och design och sökte något projekt att samarbeta kring. De drev tillsammans ett marknadsföringsprojekt för konsthantverkare och formgivare och var väl medvetna om svårigheterna med att få ut sina alster på marknaden och få skäligt betalt för dem. Ett problem som de nu själva tog som en utmaning. Första steget blev att göra upp en lista över föremål som många behövde eller eftertraktade. Andra steget var att ordna dessa föremål efter fulhetsgrad och behov av ny design. Överst på deras lista hamnade elljusstaken! När Marie och Kina började fundera på hur deras ljusstake skulle se ut enades de om att den skulle vara stilistiskt ren, med många ”ljus” placerad på en platta istället för i en båge. De valde att göra smala ljusrör istället för stearinljuskopior – testade först med 23 men stannade vid 19 ”lågor”. De provade olika höjder och beslöt sig för att tre varianter var bäst. Det blev till slut fyra, eftersom röret i mitten fick lov att höja sig över de andra för att göra ljusbilden optimal. Och färgen blev antracitgrå.

Elflugan visades för första gången för allmänheten på Formexmässan 1997 i Stockholm. Marie och Kina hade hyrt in sig hos en annan utställare. En grupp från Svenskt Tenn besökte montern och beställde tio exemplar av Elflugan. Marie och Kina visste inte då vem det var som hade handlat av dem, men det gjorde deras utställarkollega som konstaterade att deras lycka nu var gjord. Gensvaret Elflugan fick på Formex var överväldigande. Marie och Kina som inte skyddat sin formgivning gick under pågående utställning ut och ringde till Svensk Form och bad om ett gott råd. Den 19 november registrerades Elflugan i Svensk Forms Nyhetsregister för Konsthantverk och Design. Efterfrågan på Elflugan blev så stor att Marie och Kina nu valde att vända sig till Gnosjö Konstsmide AB – ett väletablerat företag med större tillverkningskapacitet – och sommaren 1998 skrevs produktions- och royaltyavtal. Första året sålde de 10 000 Elflugor och hade dessutom en lång lista på personer som stod i kö för att få köpa. Fram till idag har den sålts i cirka 100 000 exemplar.

0